На 24 септември 24-тият София филм фест ще се открие... за втори

...
На 24 септември 24-тият София филм фест ще се открие... за втори
Коментари Харесай

Трети опит за "София филм фест" 2020, пет нови български филма

На 24 септември 24-тият " София филм фест " ще се открие... за повторно. Това трябваше да стане през март, само че фестивалът бе анулиран безусловно в последната минута заради коронавирусната пандемия, а след това имаше лятно издание пред нищожна аудитория (и онлайн) през юни и юли. Третият опит, да се надяваме, ще е най-успешен. Въпреки че фестивалът ще стартира идния четвъртък с прожекция на " Паразит ", тържественото откриване ще е ден по-късно на откритата платформа  " София съмър фест " (в Южния парк зад музея " Земята и хората " ). Премиерната прожекция на " Върба " от 18:30 ч. ще бъде предствена персонално от режисьора Милчо Манчевски. 

Най-успешният македонски режисьор, с номинации " Оскар " и " Златен лъв " от Венеция за своя шедьовър " Преди дъжда " (1995), Милчо от години живее и работи в Съединени американски щати, където преподава постановка в Нюйоркския университет. В България са показвани и неговите последващи филми " Прах ", " Сенки " и " Майки ", множеството показани персонално от режисьора точно по покана на СФФ. Манчевски ще приветства гостите и на втората прожекция на " Върба " в кино " Люмиер " по-късно същата вечер. Филмът, копродукция между Северна Македония, Белгия, Унгария и Албания, преплита три горчиво-сладки истории - една средновековна и две модерни - като изследва тематиките за любовта, доверието, майчинството и битката на дамите с традицията. 

" София филм фест " ще бъде и първа сцена за цели пет нови български игрални кино лентата. Между 5 и 9 октомври ще забележим те дали стават за гледане, или още веднъж едни пари на данъкоплатеца са дадени на вятъра.

Пръв театралният актьор Иван Юруков показва режисьорския си дебют " До последния каприз " - история за виртуозен цигулар, който се е отдръпнал от огромните подиуми с една-единствена цел – да изсвири напълно „ Капризите “ на Паганини за себе си, не за публиката. Оръжие, заровено в земята, преплита ориста му с тази на момчета от едно планинско село. Частите от „ 24 каприза “ на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който взе участие във кино лентата като артист. В основната роля е писателят и режисьор Георги Тенев. Голяма част от плана Юруков осъществя със лични средства и с хонорара си от „ Като две капки вода “.

Дебют е и " Дани. Легенда. Бог " на самостоятелния продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков, а Димо Алексиев играе безцеремонен и недостижим предприемач и общински консултант. Ден по-късно е прожекцията на " Шибил ". С акомодацията по класическия разказ на Йовков се заема режисьорът и сценарист Никола Бозаджиев. 

На 8-и ще забележим най-новия филм на ветерана Иван Черкелов - " Не влизай в спречкване с личния състав на банята ", филм за връзките сред потопен в детски мемоари брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години. 

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в основните функции в дебюта на Бо Калинов „ Пепел върху слънцето “ по книгата на доктор Златимир Коларов „ Illusio Magna ”, основана на същински случай отпреди 50 години. Юлиян Вергов, който наскоро смъкна бялата престилка в сериала " Откраднат живот ", още веднъж е доктор - този път обвинен в лекарска неточност, която води до гибелта на пациент и до голям медиен скандал. 

Фестивалът ще включва и любопитни документални министър председатели като „ Мълчание с достолепие “ на Адела Пеева, „ Рангел вечно “ на Коста Биков.

" София филм фест - Есен " продължава от 24 септември до 15 октомври с кино навън и закрито. До началото все още можете да гледате 15 определени кино лентата от тазгодишната му стратегия и у дома на . 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР